Toiminnantäyteinen syksy luvassa, tule mukaan!

11.8.2023

Kympin Lasten syksyn toimintakalenteri on täynnä monipuolista toimintaa. Järjestämme vertaisryhmiä ja koko perheen tapahtumia Helsingissä ja etänä sekä perhelomia että lasten ja nuorten leirejä Kuortinkartanossa. Toivotamme kaikki potilasperheet lämpimästi mukaan osallistumaan!

Kuortinkartanon viikonloput

Perheviikonloput- ja lomat ovat potilasperheiden lomanviettomahdollisuus Kuortinkartanon rauhallisessa maalaismiljöössä. Viikonloppujen ja lomien aikana perheet tapaavat ja saavat tukea muilta samanlaisessa elämäntilanteessa olevilta perheiltä. Viikonlopuille ovat tervetulleita myös potilaiden isovanhemmat.

Isovanhemmille ja lapsenlapsille on oma loma ja viikonloppu Kuortinkartanossa. Infektioriskissä oleville perheille järjestetään erillisiä lomia ja viikonloppuja, joissa osallistujamäärää on rajoitettu. Lapsensa menettäneille perheille on lisäksi erityisesti surun käsittelyn ja vertaistuen mahdollistavia viikonloppuja.

Lasten- ja nuorten leirit ja viikonloput on tarkoitettu syöpää sairastaville tai sairastaneille yli 7-vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän sisaruksilleen. Lasten ja nuorten leiritoiminnan ohjelma rakentuu eri-ikäisten lasten leikkien ja pelien ympärille.

Leireillä lapsista vastaavat palkatut leiriohjaajat, joista toisella on sairaanhoitajan koulutus sekä riittävä määrä isosia. Leireille on ilmainen bussikuljetus Helsingistä (matkan varrelta voi hypätä kyytiin Korsosta, Mäntsälästä ja Lahdesta).

Toimintaan ovat tervetulleita mukaan myös potilaiden sisarukset, sillä sairaus vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin. Leirit mahdollistavat lapsille samassa tilanteessa olevien kohtaamisen ja helpottavat uusien kaverisuhteiden muodostamista.

Syyskuu

15.–17.9. Lasten ja nuorten viikonloppu

22.–24.9. Perheviikonloppu

Lokakuu

06.–08.10. Syövän sairastaneiden nuorten viikonloppu

16.–20.10. Syysloma perheille

27.–29.10. Lasten ja nuorten viikonloppu

Marraskuu

03.–05.11. Kynttiläviikonloppu lapsensa menettäneille

17.–19.11. Infektioriskisten perheiden jouluinen viikonloppu

24.–26.11. Isovanhempien ja lastenlasten jouluinen viikonloppu

Joulukuu

01.–03.12. Perheiden jouluinen viikonloppu

08.–10.12. Lasten ja nuorten viikonloppu

Kympin Lasten vertaisryhmät

Avoimiin ryhmiin voi osallistua kerran tai kaikkina kertoina ja suljettuihin ryhmiin toivotaan sitoutumista ensimmäisestä kerrasta lähtien. Etäryhmät järjestetään Zoom- tai Teams-alustalla. Kympin Lasten monitoimitila sijaitsee aivan ULSin kupeessa, osoitteessa Messeniuksenkatu 10 A 9.

Vertaistuen tarpeessa -ryhmä (Kympin Lasten monitoimitila)

Oletko huolissasi lapsesi psyykkisestä voinnista syöpähoitojen aikana tai jälkeen? Koetko lapsesi tarvitsevan tukea, mutta hän ei ota sitä vastaan? Koetko huolen kuormittavan omaa hyvinvointiasi? Jos vastasit kyllä, tule mukaan Kympin Lasten vertaisryhmään. Keskustelemme omasta ja perheen jäsenten tilanteesta, etsien samalla parhaita mahdollisia ratkaisuja perheen hyvinvoinnin edistämiseen. Vertaisryhmää luotsaavat Anu Tikka ja Pia Agard. Avoin ryhmä. Ajankohta: 31.8., 26.9.,12.10., 16.11. (klo 18-20).


Hyvinvoinnin vertaisryhmä (etäryhmä)

Ryhmä vanhemmille, jotka haluavat pysähtyä oman itsen äärelle yhdessä muiden kanssa ja käydä luottamuksellista keskustelua hyvinvoinnin eri teemoista lapsen sairauden ja muutostilanteiden keskellä. Teemoja voivat olla esimerkiksi kehon ja mielen hyvinvointi, pari- ja ihmissuhteet sekä perheen ja työn yhteensovittaminen. Ryhmää ohjaa ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, valmentaja ja sosiaalialan ammattilainen Heidi Rosbäck. Suljettu ryhmä. Ajankohta: 2.9., 16.9., 30.9., 14.10., 28.10., 11.11. (klo 10-11.30).


Isovanhempien vertaisryhmä (etäryhmä)

Lapsen sairastuminen syöpään vaikuttaa koko perheeseen. Isovanhemmat ovat korvaamaton tuki tässä erittäin kuormittavassa ja haastavassa elämäntilanteessa. Isovanhemmilla saattaa kuitenkin olla kaksinkertainen huoli, sillä he murehtivat usein potilaan lisäksi myös lapsensa ja tämän puolison hyvinvoinnista. Ryhmää ohjaa kuntoutusohjaaja Saila Ylönen. Avoin ryhmä. Ajankohta: 12.9., 26.9., 10.10., 24.10., 7.11., 21.11. (klo 18-19.30).+16.12. klo 14


Harvinaislaatuisten vertaisryhmä (Kympin Lasten monitoimitila)

Vanhemmille, joiden lapsi sairastaa harvinaislaatuista sairautta, jota hoidetaan Taika-yksikössä. Ryhmä sopii vanhemmille, joiden lapsen hoito on vielä kesken tai jo päättynyt. Usein tarve keskusteluun herää vasta rankkojen hoitojen päätyttyä. Illat suunnitellaan erityisesti lapsenne sairauden harvinaisuuden huomioiden. Ryhmää ohjaavat kuntoutusohjaaja Saila Ylönen ja Kympin Lasten toiminnanjohtaja Anu Tikka. Avoin ryhmä. Ajankohta: 14.9., 5.10., 9.11. (klo 18-20).


Sururyhmä Lapsensa menettäneille (etäryhmä)

Ryhmässä on mahdollisuus puhua omasta surusta ja käsitellä asioita yhdessä toisten kanssa. Kuunnella toista ja tulla itse kuulluksi. Voit olla juuri menettänyt lapsesi tai lapsen kuolemasta saattaa olla kulunut jo useampikin vuosi, mutta suru on yhä osa sinua. Ryhmää ohjaa vertaisäiti ja coach Nenne Amnell. Ryhmä on aatteellisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Avoin ryhmä.

Ajankohta: 08.08., 05.09., 03.10., 07.11., 12.12. (klo 18-20).

Infektioriskisten tapahtumia

Lisäksi järjestämme vuoden aikana retkiä infektioriskissä oleville potilasperheille eri kohteisiin, kuten HopLop, SeaLife, Kansallismuseo ja Lego-tapahtuma.Tällöin paikka ei ole auki muille vierailijoille ja osallistujamäärää on rajoitettu. Näistä tiedotamme erikseen ja ne ilmoitetaan myös Toimintakalenterissa.

Infektioriskisten retki Kansallismuseoon

Vierailulla tutustumme Leikin aika -nimiseen toiminnalliseen näyttelyyn, jossa lapset pääsevät tutustumaan historiaan oman tekemisen ja leikin kautta. Tilassa on kolme teemaa: meri, kylä ja linna. Leikin aika sopii parhaiten 3-10 -vuotiaille lapsille aikuisten seurassa. Kouluikäisille lapsille ja nuorille aikuisineen voimme järjestää myös lyhyen opastuksen museon perusnäyttelyssä vierailun aikana. Tämä tapahtuma on tarkoitettu vain infektioriskissä oleville potilasperheille.  


Infektioriskisten retki Pii Poon LEGO-rakennustapahtumaan

Pii Poon LEGO-tapahtuma on koko perheen hauska ja toiminnallinen tapahtuma, joka tarjoaa nähtävää ja tehtävää koko perheelle.  

Pii Poo tarjoaa jälleen Kympin Lasten infektioriskissä oleville perheille mahdollisuuden vierailla tapahtumassa sen yleisöaukioloajan ulkopuolella su 1.10. klo 8:45-9:45.

LEGO-näyttelyalueella on esillä LEGO-harrastajien omia luomuksia ja näyttelyitä. Tapahtumassa näet Suomen taitavimpien LEGO-rakentajien luomuksia.