Kympin Lapset -lehti

 

 

Kympin Lapset -lehden päätoimittaja on Hanna-Mari Bennick. Lehti ilmestyy kolme kertaa vuodessa.

Uusin numero on Kympin Lapset 3/2017

Lehdessä on mm. seuraavat artikkelit:

Ulla Pihkalan osasto 10 on kirja kaikille, joilla on sydän

HIIOP tekee hyvää monipuolisesti

Syöpätaistelun pitkät jäljet

Puheenjohtajan palsta

Kirjoittaessani tätä on talvi täällä eteläisessä Suomessa vuorotellen tullut ja mennyt. Juuri nyt sataa hiukan märkää räntälunta, joka sulaa saman tien.  Käsillä on vuoden pimein aika, jonka läpielämiseen tarvitaan uskoa siihen, että valo palaa ja pimeyden keskelläkin on lämpöä ja käsiä, joihin tarvittaessa tarttua, syliä, joihin käpertyä. Uskon lisäksi pimeyteen valoa tuovat myös jouluvalot, lyhdyt ja kynttilät.

Kun Helsingin uusi lastensairaala valmistuu, siirtyy lastenklinikan osasto K-10:n toiminta uuteen immunosuppressiiviseen lastensosastoon eli osastolle, jossa hoidetaan syöpä- ja veritautien lisäksi elinsiirtopotilaita. Näitä potilasryhmiä yhdistävänä asiana on infektioherkkyys. 

Kun tämä hienon TAIKA-nimen saanut osasto noin vuoden kuluttua avataan, aloittaa se uuden aikakauden myös yhdistyksemme toiminnassa. Kun HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät eli Kympin Lapset ry. yli 30 vuotta sitten perustettiin, oli yhdistyksen tärkeimpänä tehtävänä hoito-olojen parantaminen lasten syöpäosastolla, osasto kympillä. Syöpähoidot ovat yli kolmenkymmenen vuoden aikana kehittyneet ja uuden lastensairaalan olosuhteet ovat aivan toiset kuin vanhan lastenklinikan ahtaat ja sisäilmaltaan huonot tilat. Myös vanhempien läsnäoloon ja viihtyisyyteen halutaan kiinnittää huomiota.

Jo vuosia on vanhempainyhdistyksen toimintana osastolla ollut viikoittaiset tiistaikahvit sekä hieronta osastohoidossa olevien lasten vanhemmille. Vertaistuen tarjoamisen lisäksi hieronnan ja katetun kahvipöydän tarjoamisessa on symbolisena eleenä ollut myös vanhemman oman jaksamisen tukeminen. Ajatuksena on, että jaksaakseen tukea ja hoitaa sairasta lastaan, vanhemmat tarvitsevat itsekin huomioimista ja tukea.

Kympin lapsilla on Meilahden sairaala-alueen läheisyydessä neljä asuntoa ja yksi asuntola, joissa muualta Suomesta hoitoon tulevien lasten vanhemmat ja perheenjäsenet voivat yöpyä. Kun vanhemmilla on mahdollisuus yöpyä myös lapsen luona sairaalassa, on asuntojen käyttö aikaisempaa vähäisempää. Vaikka asunnoissa voikin käydä vain päivälevolla, syömässä, muulla tauolla tai vaikkapa pesemässä pyykit ilman yöpymistäkin, niin joudumme arvioimaan, tarvitaanko jatkossa näin montaa asuntoa vai onko muuttuneet osasto-olosuhteet tehneet tämän palvelun osittain tarpeettomaksi.

Samoin on mietittävä yhdessä, minkälaisia uusia yhteistyötapoja uudessa osastossa toteutetaan. Mielellämme kuulemme mitä toimintoja kannattaa jatkaa, mitä kehittää ja mitä uusia toimintatapoja kaivattaisiin.

Vanhempainyhdistyksen tärkeimpiä tehtäviä on tuen antaminen potilasperheille ja heidän läheisilleen silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Vertaistuen merkitys on siinä, että samanlaisen kokemuksen omaavien kanssa ei tarvitse selittää tuntemuksiaan, varoa sanojaan ja pelätä kuulijan reaktioita. Kokemukset ja tunnetilat jaetaan yhdessä.

Merkittävää on myös se, että silloin, kun itse on tilanteessa, jossa toivon ylläpitäminen on vaikeaa, näkee vertaisen, joka on selvinnyt vastaavasta koettelemuksesta ja kuulee kertomuksia siitä, miten vaikeidenkin vaiheiden jälkeen on selvitty sairaudesta. Raskaiden hoitojaksojen aikana on voimaannuttavaa nähdä ja kuulla selviytymistarinoita, jopa aikuiseksi kasvaneita entisiä syöpäpotilaita. Ja vaikka kaikki eivät selviydykään voittajina taistelusta syöpää vastaan, niin kokemukset siitä, että lapsen tai sisaruksen menettämisen jälkeen on mahdollista löytää voimia jatkaa elämää, voivat auttaa yli vaikeimpien hetkien. Kauheimmankin jälkeen voi päästä jaloilleen ja tukea toisia.

Näissä mietteissä toivotan kaikille oikein hyvää joulunaikaa ja entistä parempaa uutta vuotta.

Aikaisempia Kympin Lapset -lehden numeroita: