Lapsensa menettäneet

”Vanhemmuuden vaikeimpia ja raskaimpia kokemuksia on oman lapsen kuolema. Kuoleman jälkeen seuraava suru on pitkä, raskas ja monimutkainen prosessi, joka kattaa erilaisten tunteiden kirjon. Useissa tutkimuksissa on todettu, että lapsen kuoleman jälkeinen suru kestää huomattavasti kauemmin kuin esimerkiksi puolison kuoleman aiheuttama suru. Syvin, elämää vaikeuttava suru lievenee parissa vuodessa, mutta ikävä ja kaipaus ovat pitkään osa koko perheen elämää. Muisto lapsesta säilyy vanhempien mielissä koko heidän elämänsä”.

Näin alkaa elämäntyönsä osasto 10:llä tehneen psykologi, perheterapeutin Riitta Morenin kirjoitus ”perhe lapsen kuoleman jälkeen” (Suomen palliatiivisen hoidon yhdistyksen lehti).

Lapsensa menettäneiden perheiden tukeminen on yksi yhdistyksen tärkeimmistä, mutta myös vaikeimmista tehtävistä.

Lapsen kuoleman jälkeen yhdistys tarjoaa mahdollisuuden osallistua syöpään menehtyneiden lasten vanhemmille järjestetyn avoimen vertaissururyhmän tapaamisiin. Sururyhmä kokoontuu noin kerran kuukaudessa ja ryhmä on aatteellisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

Kuortinkartanossa yhdistys on vuodesta 1986 lähtien järjestänyt lapsensa menettäneille perheille viikonlopputapaamisia. Lapsen kuoleman jälkeen perheet kutsutaan ensimmäiseen tapaamiseen.

Tapaamisien ohjelma muodostuu luennoista, keskusteluryhmistä ja yhdessäolosta. Tapaamisien tavoitteita ovat:

-       auttaa perheenjäseniä etenemään suruprosessissa

-       antaa mahdollisuus kohdata muita samassa tilanteessa olevia perheitä, kokea vertaistukea.

-       antaa mahdollisuus käsitellä omia tunteita,

-       antaa mahdollisuus keskustella ryhmässä ja

-       antaa mahdollisuus puhua sisaruksista ja surusta perheessä

-       antaa perheille lisää tietoa

-       muistella ja jakaa tunteita

Näiden tapaamisien lisäksi Kuortinkartanossa järjestetään 1-2 kertaa vuodessa lapsensa menettäneiden perheviikonloppu mikä tunnetaan nimellä kynttiläviikonloppu. Kynttiläviikonlopulla ei ole varsinaista ohjelmaa, mutta yhdessäolon ja vertaisten tapaamisen lisäksi vanhemmille pyritään järjestämään mahdollisuus osallistua pienryhmäkeskusteluihin.

Kuortinkartanon lapsensa menettäneiden viikonloppujen tiedot ja ilmoittautumislomakkeet julkaistaan tällä sivulla.

Yhdistyksen hengen mukaisesti potilas on perhe ja näin lapsensa menettäneet perheet ovat itsestään selvästi aina yhdistyksen potilasperheitä.

Vertaistukiryhmät lapsensa syöpään menettäneille vanhemmille

 

Kympin lasten kuukausittain kokoontuva sururyhmä

 

Tavoitteena vertaisryhmässä on olla toistemme tukena menetyksen tuomien tunteiden sekamelskassa. Toinen toistamme tukien on helpompi elää surumme kanssa joka päivä. Lapsesi kuolemasta saattaa olla kulunut jo useampikin vuosi, mutta suru on yhä osa sinua.

Ryhmässä on mahdollisuus puhua omasta surusta ja käsitellä asioita yhdessä toisten kanssa. Kuunnella toista ja tulla itse kuulluksi on tärkeää. Surukokemusten jakaminen on tärkeää, mutta arjen asioitakaan ei unohdeta. Keskustelu ja toiminta muotoutuvat kulloisenkin ryhmän tarpeen ja toiveiden mukaisesti.

Ryhmä on avoin kaikille lapsensa syöpään menettäneille vanhemmille. Ryhmä on aatteellisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton eikä etukäteisilmoittautumista ei tarvita, voit tulla mukaan jos tai kun siltä tuntuu. Lisätietoja toiminnasta antaa kuntoutusohjaaja Saila Ylönen (p. 05047 832) ja Ilkka Kallio (p. 0409011586) tai sähköpostitse sururyhma (at) kympinlapset.fi.

Loppukevään ja syksyn 2020 ryhmät järjestetään verkkotapaamisina ja niihin pyydetään ennakkoilmoittautuminen alla olevalla lomakkeella.

 

Lapsensa menettäneiden vertaisryhmän vuoden 2020 tapaamiset:

Kevätkausi

7.1. klo 18-20 

4.2. klo 18-20 

3.3. klo 18-20 

7.4. klo 18-20 (verkkotapaaminen)

5.5. klo 18-20 (verkkotapaaminen)

2.6. klo 18-20 (verkkotapaaminen)

 

Syyskausi

1.9. klo 18-20 (verkkotapaaminen)

6.10. klo 18-20 (verkkotapaaminen)

3.11. klo 18-20 (verkkotapaaminen)

1.12. klo 18-20 (verkkotapaaminen)

 

 

Ilmoittautuminen sururyhmään

Osallistuvien vanhempien tiedot

*
*

Menehtyneen lapsen tiedot

*
*

Tietosuojaseloste

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

 

Lapsensa menettäneiden viikonloput Kuortinkartanossa