Leukemiaa sairastava Verneri tapaa koulukavereitaan robotin avulla

13.2.2023

Kuva: No Isolation / Estera K. Johnsrud

Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään 15.2. Suomessa syöpään sairastuu vuosittain noin 150 lasta, joista noin 75 prosenttia paranee. Syöpähoidot aiheuttavat yksinäisyyttä ja eristävät lapsen normaalista elämästä, kavereista ja koulusta. AV1-robotin avulla lapsi pystyy osallistumaan opetukseen ja pitämään yhteyttä koulukavereihinsa.

Helmikuussa 2016 espoolainen Tiina Stockus havaitsi 7-vuotiaalla pojallaan Vernerillä outoja mustelmia. Lääkärissä käynti johti tarkempiin tutkimuksiin ja leukemiadiagnoosiin. Nyt Verneri Stockus on 14-vuotias ja hänellä on leukemia kolmatta kertaa. Hän on sairastanut syöpää puolet elämästään. 

Verneri aloitti syksyllä kahdeksannen luokan AV1-robotin avulla. Robotti on koululuokassa ja Verneri ohjaa sitä kotona tabletilla. Hän näkee opettajan ja koulukaverit, mutta he eivät näe häntä. Robotti kääntyy 360 astetta, ja kun Verneri päättää viitata, robotin päähän syttyy vilkkuva valo.

- Koulukavereita naurattavat robotin ilmeet. He pyytävät aina pyörittämään robotin päätä, Verneri Stockus kertoo.

AV1-robottien määrä kasvaa Suomessa. Esimerkiksi HUS:n alueella Kympin Lapsilla – HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry:llä robotteja on jo viisi. Kympin Lapsissa roboteista vastaa hallituksen puheenjohtaja, opetusalalla työskentelevä Janina Mäntymaa. Mäntymaa muistuttaa, että kyseessä ei ole etäopetus vaan etäyhteyksiä hyödyntävä opetus, joka täydentää tavallista opetusta.

- Syöpähoitojen aikana lapsen ja nuoren vointi vaihtelee paljon. Hyvien jaksojen aikana osallistuminen koulutyöhön piristää ja ilahduttaa, huonompien jaksojen aikana kerätään voimia. Tutut kaverit ja omat opettajat muistuttavat tavallisesta arjesta, johon palaaminen on helpompaa, kun hoitojen aikana on voinut osallistua etänä, Mäntymaa sanoo.

Verneri Stockuksen robotti kulkee koulussa oppilaiden mukana niin luokassa kuin välitunneillakin. Kouluun paikan päälle on tarkoitus palata vielä kevään aikana.

- Yhtenä maanantaina robottia ei ollut muistettu hakea luokkaan ensimmäiselle tunnille ja se oli kassissa opettajanhuoneessa. Robotti oli unohtunut perjantaina päälle ja huutelin robotin mikrofonin kautta: Huhuu! Olen täällä kassissa! Nauratti mielikuva opettajista, jotka kuulivat huhuilun kassista, Verneri muistelee huvittuneena.

Janina Mäntymaa puolustaa sairaan lapsen oikeutta opiskella oman luokkansa mukana ja oikeutta sosiaalisiin suhteisiin luokkakavereidensa kanssa. Se on hänen mielestään vähintä, mitä koulu voi tehdä vakavasti sairaan oppilaan tukemiseksi. 

- Robotit vähentävät merkittävästi syöpään sairastuneen oppilaan kokemaa yksinäisyyttä ja roboteilla on iso rooli helpotettaessa oppilaan paluuta omaan luokkaan hoitojen päätyttyä, Mäntymaa korostaa.

Kuva: No Isolation / Christian Sinibaldi