Perhe- ja vertaistoiminta

Perhe- ja vertaistoiminta

Perhe- ja vertaistoiminnan tavoitteena on tukea perheiden ja vertaisten psyykkistä, sosiaalista ja fyysistä hyvinvointia.  Perhe- ja vertaistoimintaa järjestetään Helsingissä yhdistyksen toimitiloissa, Uudessa lastensairaalassa, Kuortinkartanossa ja yksittäisissä tapahtumissa sekä verkossa. Toiminnasta vastaa hallituksessa Janina Mäntymaa, Mikael Leskinen, Hanna-Mari Bennick ja Miia Pamilo. 

Perhe- ja vertaistoiminnan eri muotoja ovat perhelomat, perheviikonloput, vertaiskahvit ja virkistystapahtumat. Osa tapahtumista on kohdennettu infektioriskissä oleville perheille.

Perheiden lomajaksot

Perheiden lomajaksoja järjestetään vuosittain useita. Lomajaksoja on perinteisesti kesäisin, koulujen syys- ja talviloma-aikaan ja juhlapyhien yhteydessä. Lomilla perhe pääsee nauttimaan Kuortinkartanon tunnelmallisista puitteista ja herkullisista tarjottavista yhdessä muiden vertaisperheiden kanssa. Lomilla on leppoisan löyhä aikataulu, joka sisältää vapaaehtoista ohjelmaa. Tarkemmat loma-aikataulut löydät toimintakalenteristamme.

Tiistaikahvit osastolla

Vanhempien Taikakahvit tiistaisin osastolla on toistaiseksi keskeytetty ja ne jatkuvat, kun sairaalan henkilökunta antaa tähän luvan.

Kympin Lasten Tiistaikahvit ovat yksi perinteisistä toimintamuodoistamme. Tiistaikahvit järjestetään Uuden lastensairaalan Taika vuodeosastolla vuoden jokaisena tiistaina kello 17.30. Yhdistyksemme tarjoaa kahvit ja tarjottavat sekä vertaistukea. Kahvittajina toimii pääasiallisesti lapsisyöpäpotilaiden vanhempia, jotka kokevat vertaisuuden ja vertaistuen tärkeäksi. Toiminnasta vastaa yhdistyksessämme Riikka Martikainen. 

Mikäli haluat mukaan vertaiskahvien kahvittajaksi, ota yhteyttä Riikka Martikaiseen (riikka.martikainen@kympinlapset.fi) tai toiminnanjohtajaamme Anu Tikkaan (anu.tikka@kympinlapset.fi).

Perheviikonloput

Perheviikonloput ovat potilasperheiden lomanviettomahdollisuus Kuortinkartanon rauhallisessa maalaismiljöössä. Talvella hiihtolomien aikaan ja kesällä järjestetään Kuortinkartanossa myös lomaviikkoja jäsen- ja potilasperheille. Viikonloppujen ja lomaviikkojen aikana perheet tapaavat ja saavat tukea muilta samanlaisessa elämäntilanteessa olevilta perheiltä. Perheviikonlopuille ovat tervetulleita myös potilaiden isovanhemmat. Perheviikonloppujen ja lomaviikkojen ajankohdat löydät tapahtumakalenterista.

Perheiden virkistystoiminta

Kympin Lapset järjestää erilaisia virkistystapahtumia ympäri vuoden. Suurin tapahtumista on Kuortinkartanon perinteinen Kesäjuhla. Kesäjuhlien lisäksi järjestämme koko perheen toiminnallisia tapahtumia liikunnan merkeissä ja osallistumme Aleksanterin joulukadun avajaisten Hyvän tahdon torille. Vuosittain järjestetään myös Linnanmäki- tai laskettelupäivä. 

Järjestämme myös suurten tapahtumien lisäksi pienempiä tempauksia ja infektioriskissä olevien perheiden tapahtumia. Infektioriskisten tapahtumista kerrotaan sosiaalisen median kanavillamme Facebookissa ja Instagramissa. Suosituimpia tapahtumiamme ovat olleet museovierailut, HopLop-vierailut ja teatteriesitykset. 

Ajankohtaiset tapahtumat löydät täältä <tähän sanaan linkki tapahtumakalenteriin. Ja lisäksi paljon Arton ottamia kuvia.

Allogeeninen kantasolukurssi

Kympin Lapset järjestää yhdessä Uuden lastensairaalan Taika vuodeosaston ja Tuki ry:n kanssa allogeenisen kantasolusiirron saaneille lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmillensa ja sisaruksille tarkoitetun kurssin, joka pidetään yhdistyksen omistamassa Kuortinkartanon kurssi- ja leirikeskuksessa.

Kurssilla jaetaan tietoa ja vertaiskokemuksia lapsen hoitoon ja perheen hyvinvointiin liittyen. 

Vanhemmat voivat vertaisryhmissä keskustellen käydä läpi sairauteen liittyviä kysymyksiä ja tuntemuksia sekä saada tietoa asiantuntijoiden luentojen ja keskustelujen kautta. Lasten ohjelma rakentuu eri-ikäisten leikkien ja pelien ympärille. Toiminnallisuus, ulkoilu ja liikunta, hyvää ruokaa unohtamatta, ovat myös tärkeässä roolissa kurssien ohjelmassa.

Kurssi järjestetään kerran vuodessa ja Taika vuodeosaston kuntoutusohjaaja lähettää kutsun sekä ohjeet ilmoittautumisesta niihin perheisiin, joissa kurssi on ajankohtainen.  Ilmoittautuminen tapahtuu yhdistyksen nettisivuilla alla olevalla lomakkeella ilmoittautumisaikana. 

Lisätietoja kurssista saat hallituksen jäseniltä osoitteesta info@kympinlapset.fi.

Liikunta

Lapsen sairastaminen ja sairaalan pitkät hoitojaksot ovat syöpää sairastavalle lapselle ja hänen vanhemmilleen äärimmäisen raskaita. Lapselle vanhempien tuki on tärkeää ja vanhempien jaksamista auttaa, kun hän on henkisesti ja fyysisesti mahdollisimman hyvässä kunnossa. Liikunnan positiivinen vaikutus jaksamiseen on kiistaton. Yhdistyksemme on jo vuosien ajan kannustanut potilasperheiden vanhempia ja omaisia liikunnan harrastamiseen.

Kävely tai juoksu on helppo, kohtuullisen edullinen ja ajasta riippumaton urheilumuoto. Vuosien varrella yhdistys on järjestänyt erilaisia yhteislenkkejä ja vuoden kohokohtana on ollut keväisin juostava Helsinki City Run. Ensimmäisen kerran yhdistyksellä oli oma porukka vuonna 2007 ja juoksijoita oli mukana 2. Tämän jälkeen HCR on vuosien aikana laajentunut isoksi juoksutapahtumaksi ja alkuperäisen puolimaratonin lisäksi matkaksi voi nykyään valita myös kokonaisen maratonin tai vaikka 10 km juoksun. Parhaimpina vuosina Kympin Lasten juoksijoita on ollut mukana yli 30 ja toiveena olisi, että myös mahdollisimman moni uusi jäsen innostuisi mukaan juoksemaan. Juoksemaan ovat tervetulleita kaikki yhdistyksen jäsenet kuntotasoon katsomatta. Tulevista tapahtumista kerrotaan Kympin Lasten Facebook sivuilla sekä yhdistyksen nettisivuilla.