Toiminta
Tukea vakavan sairauden aikana ja sen jälkeen
Saman kokemuksen äärellä on helpompaa jakaa huolet ja surut, mutta myös ilot ja toiveet tulevaisuuteen.
Kun lapsi sairastuu syöpään, vaikuttaa se koko perheeseen. Perheet tarvitsevat tukea niin akuutin sairastamisen aikana kuin sen jälkeenkin. Aluksi perheet ovat kriisissä ja keskittyvät hoidoista ja niistä johtuvista välillisistä rasitteista (mm. pelko, huoli, stressi, talouden heikentyminen) selviytymiseen. Varsinainen psyykkinen työstäminen alkaa yleensä vasta hoitojaksojen jälkeen.
Kympin Lapset on lapsisyöpäpotilaita ja heidän perheitään tukeva kotimainen vertais- ja vapaaehtoistoiminnan yhdistys. Tarjoamme perheille tukea sekä lapsen hoitojaksojen aikana, että sen jälkeen. Järjestämme toimintaa vuosittain yli 2000 henkilölle. Toiminnan osa-alueet ovat lasten ja nuorten toiminta, perhe- ja vertaistoiminta, lapsensa menettäneiden toiminta, koulurobottitoiminta ja asuntolatoiminta.
Toteutamme vertaistoimintaa
- Syöpää sairastaville/sairastaneille lapsille ja nuorille sekä heidän sisaruksilleen
- Lapsisyöpäpotilasperheille ja isovanhemmille sekä erikseen infektioriskissä oleville perheille
- Lapsensa syövälle menettäneille perheille
Kympin Lapset ry tunnettiin aiemmin nimellä HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry ja sen perustivat vuonna 1982 Helsingin Yliopistollisessa Keskussairaalassa hoidossa olevien lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat.
Yhdistyksessä on yli 1000 jäsentä, joista noin puolet on omakohtaisesti kokenut lapsensa syöpäsairauden. Jäseniä on kaikkialta Suomesta.
Vuodesta 2008 yhdistys on käyttänyt lyhyempää nimeä Kympin Lapset.
Yhdistyksen päämääränä on parantaa Uudessa lastensairaalassa hoidettavien lapsisyöpäpotilaiden hoito-olosuhteita sekä tukea lasten kuntoutusta ja kehitystä.
Lapsen sairaus koskettaa koko perhettä, niin vanhempia, sisaruksia kuin muitakin läheisiä. Siksi työssämme korostuu perhekeskeisyys.
Annamme tukea ja tietoa syöpää sairastavien lasten ja nuorten perheille, järjestämme yhteisiä tapahtumia ja tilaisuuksia sekä autamme perheitä sopeutumaan muuttuneessa elämäntilanteessa.
Toimintamme on jaettu neljään eri alueeseen:
- perhe- ja vertaistoimintaan
- lasten ja nuorten toimintaan
- lapsensa menettäneiden toimintaan
- ja muuhun toimintaan, johon kuuluu esimerkiksi asuntolatoiminta.