Armi, 2 vuotta

Mitään ennusmerkkejä syövästä ei ollut. Armi oli hyväntuulinen ja hyvävointinen vauva. Kaikki muuttui yhdessä yössä huhtikuussa 2021 ajettuamme yön yli Lappiin. Kun pääsimme perille, huomasimme Armin kyljessä suuren patin. Meidät lähetettiin jatkotutkimuksiin Uuteen Lastensairaalaan.

Viikko patin löytymisestä, Armin täyttäessä 9 kuukautta, meillä oli diagnoosi: bilateraalinen Wilmsin tuumori eli syöpäkasvain kummassakin munuaisessa. Vasempaan kylkeen esiin pullahtanut kasvain oli valtava vauvan kokoon nähden: sen halkaisija oli noin 11 cm. Oikean munuaisen pienempi kasvain oli sekin jo 4,5 cm läpimitaltaan. Hyvä uutinen oli kuitenkin se, ettei syöpä ollut levinnyt muualle kehoon.

Hoitona aloitettiin preoperatiivinen kuuden viikon sytostaattikuuri, joka ei tehonnut. Myöskään vahvemmille sytostaateille ei saatu vastetta, vaan jättikasvain kasvoi entisestään. Leikkaukseen lähdettiin oletettua aiemmin ja haastavasta tilanteesta.

Leikkaus onnistui kuitenkin loistavasti. Toimiva, puolikas munuainen saatiin säilytettyä ja syöpäkasvaimet poistettiin ehjinä. Armi toipui leikkauksesta nopeasti, ja loppukesästä 2021 aloitettiin 28 viikon sytostaattihoito, jonka viimeinen infuusio oli 16.2.2022. Armi sai huhtikuussa 2022 puhtaat paperit hoidonlopetustutkimuksista.

Haasteet eivät kuitenkaan lopu Armin elämästä, sillä syövän aiheuttanut geenivirhe tulee sairastuttamaan hänen toimivan munuaisensa. Siitäkin huolimatta Armi on aurinkoinen ja reipas päiväkotilainen, joka ei murehdi tulevaa.

Tätä kaksivuotiaan hetkessä elämistä toivon kaikille sairastuneille ja heidän läheisilleen. Kenellekään meistä ei ole huomista luvattu.

– Armin äiti Maarit