Melis, 13 vuotta

Melis sai ensimmäisen leukemiadiagnoosin kesäkuussa 2012 ollessaan 3-vuotias. Melisiä hoidettiin Lastenklinikalla, ja hoidot kestivät noin 2,5 vuotta.

Toisen kerran Melis sai leukemiadiagnoosin kesällä 2018 ollessaan 9-vuotias. Hoidot kestivät lähes 3 vuotta, ja ne aloitettiin Meilahden sairaalassa ja Tornisairaalassa. Kun Uusi Lastensairaala valmistui, Melis pääsi sinne ensimmäisten joukossa.

Molemmilla kerroilla hoidot veivät hiukset ja asettivat koko perheen infektioeristykseen. Melis oli hyvin heikossa kunnossa, kun hoidot viimein loppuivat.

Melisille pahinta oli eristys. Ensimmäisten hoitojen aikana hän sai osallistua Kympin Lasten tanssitunneille ja Kymppikerhoon yhdessä muiden Kympin Lasten kanssa. Toisella kerralla kavereista erossa oleminen ja koulusta pois jääminen olivat rankinta. Eristyshuoneessa, koululuokassa, kotona ja hoidoissa piti olla yksin.

”Sairastuminen oli kamalaa, enkä halua sairastua enää ikinä. En halua enää jäädä pois koulusta.

Minua ilahduttaa kavereiden kanssa oleminen, Ilo-koiran kanssa touhuaminen, pikkuveljen nauru ja Kympin Lasten leirit. Pidän käsitöiden tekemisestä, maalaamisesta ja kavereiden kanssa hengailusta.

Haluaisin kehittää parempia syöpälääkkeitä, jotka parantavat syövän nopeammin, hellemmin ja tehokkaammin, jotta kukaan ei enää kuolisi syöpään. Lohdutukseksi syöpää sairastavalle sanoisin: Älä ajattele pahinta. Mieti asioita, jotka tekevät sinut iloiseksi. Luota itseesi ja pysy vahvana.”

– Melis ja hänen äitinsä Kaisa