Kleo, 6 vuotta

”Kun hoidot ovat ohi, haluan Hoploppiin ja uimaan rannalle.”

Kleo sairastui marraskuussa 2020 akuuttiin lymfoblastileukemiaan ollessaan 4-vuotias. Selviä leukemiaan viittaavia oireita ei ollut, vaan hakeuduimme päivystykseen pitkittyneen lämpöilyn vuoksi. Leukemia saatiin nopeasti kuriin, Kleo toipui hyvin ja pääsi aloittamaan normaalisti esikoulun.

Syksyllä 2022, kun hoidot olivat loppusuoralla, Kleon leukemia uusiutui yllättäen keskushermostossa. Vielä pari viikkoa aiemmin Kleoa hoitanut hematologi tulkitsi Kleon uusiutumisriskin olevan promillen luokkaa. Leukemiaa sairastaessa todennäköisyyksiä ei kuitenkaan sovi miettiä.

Vaihtoehtoja on lopulta kaksi: joko tästä parannutaan tai ei parannuta. Ja tarkoitus on parantua. Nyt Kleoa hoidetaan raskaalla sytostaattilääkityksellä, ja alkuvuodesta 2023 edessä on allogeeninen kantasolusiirto.

Kleo itse ei sairaudestaan juuri puhu. Hän kaipailee harrastuksiaan ja eskarikavereitaan sekä haaveilee matkasta Italiaan, jossa nauttisi jäätelöä, kahvia ja pizzaa ilman juustoa.

Sairaus on opettanut meitä nauttimaan jokaisesta hyvästä yhdessä vietetystä hetkestä ja keskittymään asioihin, joihin elämässä voi olla tyytyväinen. Perheemme eli Kleo, hänen kaksi pikkusisarustaan sekä hänen vanhempansa keskitymme nyt yhdessäoloon.

Elämämme voi näyttäytyä ulkopuoliselle tavanomaisena lapsiperhearkena, mutta on kaikkea muuta. Elämme omassa maailmassamme, muiden keskellä mutta kuitenkin muista erillään.

– Kleon äiti Milla