Sanni, 17 vuotta

Minulla todettiin aivokasvain, kun olin 9-vuotias. Muutamia viikkoja kestäneen päänsäryn, pahoinvoinnin ja kahtena näkemisen takia pääsin nopeasti magneettikuvauksiin.

Iltana, jona kasvain löydettiin, minulle suoritettiin jo ensimmäinen leikkaus. Kasvaimesta otetun koepalan perusteella minulle aloitettiin sytostaattihoidot, jotka kestivät yli vuoden. Hoidot olivat rankkoja, ja etenkin toinen sytostaateista aiheutti minulle voimakasta pahoinvointia.

Ikävin seuraamus hoidoista oli vastustuskyvyn alenemista seuraava infektioriski, joka esti esimerkiksi koulussa käymisen ja kavereiden näkemisen. 11-vuotiaana kaipasin kaikkein eniten normaalia oleskelua julkisilla paikoilla kavereideni kanssa.

Hoidot kestivät noin vuoden, eivätkä ne tehonneet toivotulla tavalla. Kasvaimeni oli alkanut kasvaa niistä huolimatta. Onneksi sain ensimmäisenä Suomessa käyttööni kasvaimeni mutaatioon tepsivän kokeellisen täsmälääkkeen. Sitä olen syönyt nyt jo yli kuusi vuotta, ja se pitää kasvaimeni stabiilina.

Hiukseni kihartuvat lääkkeen sivuoireena, mikä on oikeastaan ihan hauskaa. Muita sivuoireita ei juurikaan ole. Lääkkeen ansiosta elän nykyään normaalia ikäiseni elämää. Vietän aikaa kavereideni kanssa ja harrastan teatteria.

Käyn ilmaisutaidon lukiota, jossa pääsen päivittäin näkemään ja tekemään itse taidetta. Saan voimaa kirjoittamisesta, joka on ollut minulle rakas harrastus jo pitkään. Myös tulevaisuuteni haaveet liittyvät siihen: haluaisin olla kirjailija.