Taikalapset-näyttely

Taikalapset-näyttely antaa kasvot lapsen syövälle ja luo toivoa, että syövästä voi parantua. 

Näyttelyssä nähdään kymmenen syövän sairastanutta lasta ja nuorta valokuvataiteilija Kati Saaren sadunomaisissa valokuvissa. Kuvattavat ovat olleet hoidettavana Uuden Lastensairaalan Taika-osastolla, josta näyttely on saanut nimensä. Taikalapset-näyttely on toteutettu yhteistyössä Kympin Lapset – HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry:n kanssa. 

Inspiraation ja idean Taikalapset-projektiin Kati Saari sai, kun hän luki Varpu Hintsasen kirjan Valo joka ei kadonnutkaan. Kirjassa Hintsanen kertoo Senja-tyttärensä sairastumisesta ja lopulta menehtymisestä syöpään.

”Kirjan luettuani minulle tuli tunne, että haluan jotenkin levittää valoa ja hyvää siinä vähässä muodossa kuin itse pystyn. Minä en pysty parantamaan ketään, mutta minä osaan ottaa valokuvia. Tavoitteenani on ollut, että kuvauksesta tulee lapsille hauska kokemus ja että kuvissa he näkevät oman kauneutensa ja erityisyytensä”, Saari kertoo.

Nuorin näyttelyyn kuvattu lapsi on 2-vuotias ja vanhin 17-vuotias. Näyttelyssä kuullaan myös lasten tarinat joko heidän itsensä tai heidän vanhempiensa kertomana. Osa kuvattavista saa yhä hoitoa sairauteensa. Yhden lapsen syöpä uusiutui kuvausprojektin aikana. 

”Haluaisin kehittää parempia syöpälääkkeitä, jotka parantavat syövän nopeammin, hellemmin ja tehokkaammin, jotta kukaan ei enää kuolisi syöpään”, toivoo 13-vuotias Melis, joka on sairastanut leukemian kaksi kertaa ja joka on yksi näyttelyyn kuvatuista lapsista.

Taikalapset-näyttely on myös juhlavuoden projekti, koska sekä Kympin Lapset että Kati Saari täyttävät tänä vuonna 40 vuotta. Valokuvien ja tarinoiden lisäksi näyttelyssä on nähtävissä Kati Saaren lapsille luomat fantasia-asut. Finnfoto on tukenut projektia.

Taikalapset-näyttely on esillä Musiikkitalon konserttisalin näyttelyvitriinissä 13.12.2022–­­­­­­3.1.2023.

Briefly in English:

The Magic Children exhibition

The Magic Children exhibition gives a face to a child with cancer and creates hope that cancer can be cured.

The exhibition features ten children with cancer in the fairy-tale photographs of photo artist Kati Saari. Those depicted have been treated at the “Magic” ward of the New Children's Hospital, from which the exhibition takes its name.