SNUTA – DIGITAALINEN NUORISOTALO PITKÄAIKAISSAIRAILLE NUORILLE 

Snuta (digitaalinen sairaalanuorisotyö) on kaikille 13–17-vuotiaille fyysistä pitkäaikaissairautta sairastaville nuorille tarkoitettua, verkossa Discord-alustalla toteutettavaa nuorisotyötä. Toimintaan voi osallistua sekä sairaala- että avohoidosta käsin.

TOIMINTAA NUORTEN EHDOILLA 

Snutan toiminta tapahtuu Discord-alustalla maanantaisin klo 17–19. Snutan toimintaa ohjaavat ammatillisesti koulutetut nuoriso-ohjaajat ja ohjaus perustuu sensitiiviseen, nuorisotyölliseen työotteeseen.

Nuorten yksilölliset elämäntilanteet ja sen hetkiset voimavarat tiedostetaan toiminnan suunnittelussa ja ohjauksessa, mutta nuori kohdataan ensisijaisesti kuitenkin aina nuorena, ei sairauden kautta.

Toiminta perustuu Discord-alustalla avattuihin turvallisen tilan periaatteisiin, joihin sitoutuvat sekä ohjaajat että Snutalla käyvät nuoret, eli snutalaiset. 

Snutalla teemme juuri sitä, mitä nuoret toivovat!

Toiminnan pohjalla on kausisuunnitelma, jota muokataan tarvittaessa ohjauskerroilla osallistuvien nuorten sen hetkistä toimintakykyä vastaavaksi. Toimintaa pyritään suunnittelemaan osallistaen ja nuorilähtöisesti – Snuta-kerroilla on nuorten toiveesta mm. kokeiltu erilaisia pelejä, vierailtu etänä erilaisissa kohteissa (mm. Särkänniemen Akvaario) ja juteltu kuulumisista.

Toiminta on nuorille vapaaehtoista ja siihen voi osallistua nimettömänä ja itselle sopivalla tavalla joko kirjoittamalla, puhekanavalla tai seuraamalla taustalla muiden keskustelua. Verkkoympäristö mahdollistaa osallistumisen sekä kotoa että omasta potilashuoneesta käsin. Discord on alustana helppokäyttöinen, turvallinen ja laajasti käytössä erilaisissa ohjatuissa nuorten palveluissa. Voit lukea sen käytöstä lisää täältä: https://discord.com/safety-parents  

Nuoret kertovat SairaalaNutan saavan tylsät ajatukset pois, sillä siellä keskitytään yhteiseen hauskanpitoon. Sairaudesta ei myöskään tarvitse puhua, sillä kaikki tietävät, miksi SairaalaNutalla ollaan.

MITEN TOIMINTAAN PÄÄSEE MUKAAN? 

Toimintaan ei tarvitse ilmoittautua erikseen, vaan nuoret voivat tulla mukaan toimintaan aina Snutan aukioloaikoina, eli maanantaisin klo 17–19 (kesätauko välillä 10.6-10.8.25). Mukaan pääsee luomalla tunnukset ja kirjautumalla Snutan Discord-palvelimelle https://discord.gg/2DBppWt4ks 

Ensimmäisellä kerralla Snutan ohjaaja juttelee hetken kahdestaan nuoren kanssa (puhe- tai tekstimuodossa). Nuori saa halutessaan mahdollisuuden kysyä toiminnasta ja kertoa omista toiveistaan ja mahdollisista tarpeistaan. Näin varmistetaan, että nuoren osallistuminen toimintaan olisi mahdollisimman sujuvaa. Tämän jälkeen nuori voikin hypätä suoraan mukaan yhteiseen toimintaan muiden snutalaisten kanssa. Tervetuloa Snutalle! 

Heräsikö toiminnasta kysyttävää?

Ota yhteyttä hankkeen projektipäällikköön Sari Huttuun joko sähköpostilla tai puhelimitse: sari.huttu@humak.fi / 0400 349381.

Ajankohtaista tietoa toiminnasta löydät myös Snutan Instagramista – @sairaalanuorisotyo

TUKEA NUORTEN HYVINVOINNILLE 

Toiminnan tavoitteena on tukea nuorten sosiaalista ja psyykkistä hyvinvointia huomioiden erilaisten pitkäaikaissairauksien vaikutukset nuorten kasvuun, kehitykseen ja osallisuuden mahdollisuuksiin. Snutan kautta nuorille pyritään mahdollistamaan nuoren kasvuun keskeisenä kuuluvia osallisuuden, merkityksellisyyden ja vertaisuuden kokemuksia psyykkisesti ja fyysisesti turvallisessa tilassa. 

Snutan toiminta on kehitetty Etelä-Suomen AVI:n rahoituksella (2021–2024) ja pilotoitu yhteistyössä Uuden lastensairaalan kanssa. Pilotoinnin aikana toiminnassa mukana olleet nuoret ovat kertoneet unohtaneensa Snutalla olon aikana ikävät ajatuksensa ja kokeneet toiminnan lisänneen heidän hyvinvointiaan. Vanhemmat puolestaan kertovat Snutan tarjonneen heidän lapsilleen tukea ja myönteisiä hetkiä, jotka ovat auttaneet vaikeiden aikojen yli.

Vuosien 2025–2026 aikana yhteistyötä laajennetaan ja vahvistetaan kaikkiin yliopistollisiin sairaaloihin. Hankkeen toteutuksesta vastaa Humak – Humanistinen ammattikorkeakoulu ja se toteutetaan yhteistyössä Kympin Lasten kanssa. Toimintaa toteutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Lisää hankkeen toteutuksesta voit lukea Humakin verkkosivuilta (https://www.humak.fi/hankkeet/digisava/).