HJK valitsi Kympin Lapset "Lisää hyvää ympärillemme" -ottelun kumppaniksi!

8.8.2023

Kuluvalla kaudella Subway Kansallisen Liigan otteluissa pelataan Lisää hyvää ympärillemme -hyväntekeväisyyskierros jokaisella liigapaikkakunnalla. Hyväntekeväisyyskierroksen tavoitteena on, että seurat pääsevät nostamaan esille oman alueensa organisaatioita ja henkilöitä, jotka omalla panoksellaan edistävät samanarvoisuutta ja yhdenvertaisuutta. HJK:n kumppanina ottelussa toimii Kympin Lapset.

Lisää Hyvää Ympärillemme -hyväntekeväisyyskierroksen HJK – KuPS Kansallisen Liigan ottelu pelattiin Bolt Arenalla tiistaina 8.8. klo 18.30.

Bolt Arenalle kokoontui yli 600 katsojaa ja Kympin Lasten potilasperheille oli varattuna katsomopaikat ja infektioeristyksessä oleville perheille oma aitionsa. Osa aition katsojista oli käynyt futismatseja katsomassa ennenkin. Osalle kerta oli ensimmäinen ja vaikka pelin lopputulos ei ollutkaan ihan halutunlainen, niin pelistä lähdettiin mahat täynnä herkkuja ja yhtä kokemusta rikkaampana 😊. Upeaa, että hieno ilta mahdollistui myös infektioriskissä oleville!

Minna Kauppinen, Tulevaisuuden Tähdet -koordinaattori ja entinen pelaaja, HJK:

Jalkapallo on aina tarjonnut itselleni lämpimän yhteisön. Joko kentällä, pukukopissa tai katsomossa. Siitä saan olla ikuisesti kiitollinen. Yhteisön, jossa kaikki ovat samanarvoisia, yhteisön, jossa edistetään yhdenvertaisuutta. Ihminen tarvitsee näitä yhteisöjä vahvemmin kuin aina ymmärretäänkään.

Meidän perheemme tarina syövän kanssa alkoi toukokuussa 2022 kun lapsemme sairastui leukemiaan. Shokki, kriisi, pelko ja syvä rakkaus voisivat kuvailla näitä hetkiä parhaiten. Myös ulkopuolisuuden tunne hiipi vahvasti perheemme sisälle. Miten tällaista voi tapahtua meille, miten tästä selviämme, kuka meitä kannattelee. Suuri huoli lapsesta aina päällimmäisenä.

Sairaalaelämä sekä infektioeristys muuttaa kaiken hetkessä. Tiput pois näistä omista tärkeistä yhteisöistä, jäljelle jää oma perhe ja läheiset, toki ne tärkeimmät. Kuitenkaan kukaan muu kuin tämän kokenut ei voi ymmärtää miltä tuntuu, kun lapsi sairastuu vakavasti ja tavallinen arki vaihtuu sairaalaelämään sekä jatkuvaan huoleen rakkaasta. Ilman erilaisia tukiverkostoja emme olisi kaikesta selvinneet.

Onni oli, että jo heti ensimmäisinä sairaalaviikkoina tutustuimme Kympin Lasten toimintaan. Vertaiskahvittelut sairaalassa antoivat mahdollisuuden keskustella tai vain kuunnella toisia samassa tilanteessa olevia. Netin vertaistukiryhmä antoi itselle paljon viime syksynä, mahdollisuuden puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja jopa heittää huumoria vaikeista asioista. Kiitos teille, jotka olitte mukana. Isovanhempien ryhmä tuli myös perheessä tutuksi ja tärkeäksi. Kaiken päälle se tärkein, kun pieni rakas sankarimme sai avata maailmaansa Taika-kerhossa, jossa tuli vietettyä iloisia hetkiä muiden infektioeristyksessä olleiden lasten sekä ihanien ja osaavien ohjaajien kanssa.

Saamme olla onnekkaita, että hoidot ovat edenneet hyvin ja meillä on ollut mahdollisuus avata elämäämme nyt kevään ja kesän aikana. Koko ajan on vahvistunut ajatus, että haluamme antaa jotain takaisin, kun niin paljon olemme saaneet. Olen todella onnellinen ja ylpeä saadessani yhdessä Klubin kanssa esitellä Kympin Lasten tärkeää työtä lapsisyöpäpotilaiden sekä heidän perheidensä tukemisessa. Yhdistys todella edistää samanarvoisuutta sekä yhdenvertaisia mahdollisuuksia näiden perheiden elämässä.

Kukaan ei täällä selviä yksin ja kaikilla on omat taistelunsa, joten muista kohdella kaikkia aina myötätunnolla. On onni saada olla mukana tällaisissa yhteisöissä, jotka tarjoavat merkityksellisyyden tunnetta, luovat yhteenkuuluvuutta sekä tukevat aina jäseniään. Kaiken pohjalla vahva kiitollisuus, joka on meidänkin perhettämme auttanut jaksamaan eteenpäin. 

Kuvassa Kympin Lasten puheenjohtaja Janina Mäntymaa ja toiminnanjohtaja Anu Tikka.

Janina Mäntymaa, Kympin Lasten puheenjohtaja:

Kympin Lapsille tapahtumassa mukana olo on hyvin merkityksellistä. Jalkapallo on aina yhdistänyt ihmisiä ja mahdollistanut kohtaamisia tasavertaisina taustoista riippumatta. Voidaankin sanoa, että jalkapallon äärellä matka toisen ihmisen luokse on lyhyt – syötön mittainen. Tällaisten kohtaamisten kautta syntyy säikeitä, jotka vahvistavat ymmärrystä sekä yhteenkuulumista.

Kympin Lapset on yhdistys, joka auttaa perheitä, joissa lapsi tai nuori on sairastunut vakavasti. HJK:n ja Kympin Lasten välille syntyvät säikeet muodostavat verkon, joka parhaimmillaan kannattelee niitä lapsia, nuoria ja perheitä, joilla vakavan sairauden vuoksi ovat joutuneet pois tavallisen arjen ja elämän pelikentältä. Tapahtumassa mukana olo tuo iloa, vaihtelua arjen keskelle, toivoa ja näköaloja sekä luo myös yhteenkuuluvuutta. Pelin seuraaminen tarjoaa alustan vertaistuelle, jossa perheet voivat kohdata saman kokeneita muualla kuin sairaalaympäristössä. 

Iso kiitos, että HJK on valinnut Kympin Lapset yhteistyökumppaniksi ja saamme olla osana Lisää hyvää ympärillämme -hyväntekeväisyyskierrosta!

Kympin Lapset eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry:n perustivat vuonna 1982 Helsingin Yliopistollisessa Keskussairaalassa hoidossa olevien lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat. 

Yhdistyksessä on yli 1000 jäsentä, joista noin puolet on omakohtaisesti kokenut lapsensa syöpäsairauden. Jäseniä on kaikkialta Suomesta.

Vuodesta 2008 yhdistys on käyttänyt lyhyempää nimeä Kympin Lapset.

Yhdistyksen päämääränä on parantaa Uudessa lastensairaalassa hoidettavien lapsisyöpäpotilaiden hoito-olosuhteita sekä tukea lasten kuntoutusta ja kehitystä.

Lapsen sairaus koskettaa koko perhettä, niin vanhempia, sisaruksia kuin muitakin läheisiä. Siksi työssämme korostuu perhekeskeisyys. 

Annamme tukea ja tietoa syöpää sairastavien lasten ja nuorten perheille, järjestämme yhteisiä tapahtumia ja tilaisuuksia sekä autamme perheitä sopeutumaan muuttuneessa elämäntilanteessa.