Muumilaakso Taika-osastolla 

15.12.2018

Osastonylilääkäri Mervi Taskinen ja osastonhoitaja Nina Santala pääsivät myös Muumilaaksosta tulleen vierailijan kainaloon.
Osastonylilääkäri Mervi Taskinen ja osastonhoitaja Nina Santala pääsivät myös Muumilaaksosta tulleen vierailijan kainaloon.
Muumipeikon vierailu potilashuoneissa ilahdutti lapsia
Muumipeikon vierailu potilashuoneissa ilahdutti lapsia
Muumipeikko sai vierailunsa aikana paljon halauksia.
Muumipeikko sai vierailunsa aikana paljon halauksia.
Lahjoituksena saadut astiat ilahduttavat Taika-osastolla lapsia ja aikuisia.
Lahjoituksena saadut astiat ilahduttavat Taika-osastolla lapsia ja aikuisia.

Muumipeikko on ihmeissään. Talvisessa metsässä lumesta veistetty hevonen vaikuttaa aivan todelliselta. Taustalla odottaa lumen peittämä Muumitalo, jonka lämpöä kohti tietään luotaa Hiihtäjä-Hemuli mukanaan Surku-koira.

Maisema koristaa Uuden lastensairaalan Taika-osaston vanhempien kahvihuoneen pöydällä lepäävää mukia. Ympärillä näkyvät muutkin tutut muumiaiheiset astiat.

Nuuskamuikkunen piippuineen tarkkailee viheriäistä niittyä, Muumipappa purjehtii tummaa yötä vasten ja Tuutikki soittelee posetiivia. 

Tutut hahmot tuovat iloa 

Pöydän ympärillä vanhemmat ovat kokoontuneet kupposen äärelle. Lasten sairaalajaksojen aikana vanhemmille on iso haaste muistaa itse levätä, irrottautua hetkeksi sairaalan osaston arkitodellisuudesta, jotta jaksaa jälleen. Muumiastiat teemoineen tarjoavat myös aikuisille pienen mahdollisuuden nähdä yksityiskohtien kautta lohdulliseen maailmaan. Toisaalta kuva-aiheista on virikkeiksi pienimuotoisille keskusteluille, joita käydään uusien tuttavuuksien – muiden osastolla oleilevien lasten vanhempien kanssa. Lyhyet vertaiskohtaamiset auttavat jaksamaan; tunne siitä, ettei ole ainoa. 

Pääsääntöisesti muumiastiat ovat kuitenkin lasten käytössä. Hoitojaksojen aikana moni lapsi saattaa ajoittain voida fyysisesti huonosti; ruoka ei maistu, vaikka syödä pitäisi. Erityisesti sytostaattihoitoihin liittyy pahoinvointia ja syömättömyyttä. Tällöin kaikki psyykkiset keinot lasten syömään rohkaisemiseksi ovat tervetulleita. Muumiastioiden tutut hahmot, yksityiskohdat sekä värikylläiset maisemat tekevät ruokailusta miellyttävämpiä ja moni lapsi syö liki huomaamattaan kuvien tarkastelun ohessa. 

Muumiastiat istuvat hyvin koko Uuden lastensairaalan esteettiseen muotoon. Lastensairaalan seinät on kauttaaltaan koristeltu muumiaiheisin kuvin sekä pienin mietelausein. Kuvat luovat ympäristöstä leimallisesti nimenomaan lasten maailman näköisen. Kuvittamaton sairaala saattaisi hyvin muistuttaa pikemmin aikuisten kiireistä työpaikkaa, kuin lapsille suunnattua tilaa. 

Muumipeikko vieraili Taika-osastolla 

Taika-osaston muumimukit ja -lasit, kulhot, lautaset, aterimet sekä muita astioita ja tarvikkeita saatiin lahjoituksena Fiskarsilta. Omalta osaltaan ne ovat rakentamassa viihtyisämpää ympäristöä kaikille, jotka viettävät päiviä Taika-osastolla nyt ja tulevina vuosina. Lahjoituksen toimittivat perille Nora Haatainen Fiskarsilta sekä tosiaan – itse Muumipeikko, joka vieraili myös lasten potilashuoneissa. 

Osastolla Muumipeikko otettiin lämpimästi vastaan. Muumilaaksosta vierailulle lähtenyt Muumipeikko sai lukuisia halauksia kussakin huoneessa ja osastolla työskentelevältä henkilökunnalta. Pieni Kasper-poika esimerkiksi tarttui Muumipeikkoa kädestä ja kuiskutteli Muumipeikon korvaan omia salaisuuksiaan sekä terveisiään Nipsulle. Muumipeikko vaikutti ymmärtävän Kasperin kertomaa paremmin, kuin kenties me aikuiset. 

Teksti: Rasmus Mäntymaa 
Kuva: Janina Mäntymaa ja Panu Korpela